torstai 1. toukokuuta 2014

Vappuajelulla

Arkipyhät ovat kevään luksusta. Aika usein meidän perheessä niitä hyödynnetään kuntoiluun, koska varsinkin tänä keväänä on arki ollut melkoista pyöritystä. Tänään päätimme mieheni kanssa juhlistaa Vappupäivää pitkällä pyörälenkillä. Ostin uuden polkypyörän muutama viikko sitten, enkä ollut ajanut sillä vielä juuri oleenkaan, joten oli korkea aika testata, miten uusi fillari kulkee. Kolmen tunnin retkellä ehtii miettimään monia asioita ja päätin jakaa niistä yhden kanssanne.

Mielestäni tänä päivänä liikumisesta ja kuntoilusta on tullut hieman liian välinekeskeistä. Urheilussa ymmärrän toki kilpavarustelun, mutta tarvitseeko tämän päivän tavallinen kuntoilija kaikki ne hienot ja kalliit vehkeet, laitteet ja vempaimet, mitä meistä niin moni on kaappien ja varastojen nurkkiin vuosien varrella kerännyt. Loppujen lopuksi kuntoliikunta on hyvin yksinkertainen juttu. Liikkua voi myös ilman erityisiä välineitä ja toisaalta esimerkiksi pyöräilyä voi harrastaa huonommallakin munamankelilla. Vaihdoin itse vajaa vuosi sitten työpaikan vaihdon myötä Nissan Jukeni Angry Birds -fillariin eli tällaiseen köyhän miehen Jopoon, jolla olen taittanut työmatkani ja kauppareissuni täysin tyytyväisenä menopeliin. Fillari on vaihteettomana ja pienillä pyörillä varustettuna raskas poljettava, mutta sehän se vasta kuntoa kasvattaakin. Toisaalta se on äärettömän kätevä kaupunkiajossa, ajoasento on mukava ja tavaroiden kuljetus sujuu vaivatta. Lisäksi siinä on sekin hyvä puoli, että sen voi jättää parkkiin mihin vaan, eikä kukaan varasta sitä.


Tänään olin siis liikenteessä uudella fillarillani, 7-vaihteisella Nakamuralla, joka oli täsmälleen yhtä halpa kuin tuo Angry Birds -fillari (199€). Halusin pyörän, jossa on vähän isommat renkaat ja muutama vaihde, jotta voisin polkea vähän pidempiäkin matkoja. Tänään taittui uudella fillarilla 50 km mukavasti, vaikka eihän tuokaan mikään kevyt menopeli ole, eikä vauhti huimaa päätä, mutta miksi pitäisi - kuntoilen oman hyvinvointini vuoksi, en treenaa pyöräilykisoihin.


Polkypyöräily on erittäin hyvä kuntoilumuoto. Se ei kuormita niveliä samalla tavalla kuin juoksu tai kävely ja siksi se soveltuu myös raskastekoisimmille kuntoilijoille. Peruskunnon kasvattamiseen tarvitaan matalasykkeistä liikuntaa runsaasti. Pyöräillen se onnistuu hieman heikompikuntoisemmaltakin ja aloittelijankin on mahdollista tehdä pidempiä peruskestävyysharjoituksia. Monet kokeneet kuntojuoksijatkin tekevät pitkät harjoitukset pyörällä ja säästävät näin jalkojaan, jotka joutuvat aina koville pitkillä juoksulenkeillä. Toisaalta pyöräillessä voit kuntoilla ikään kuin vahingossa. Aina ei tarvitse "lähteä liikkumaan", vaan voi hypätä pyörän selkään ja lähteä vappuajelulle, poiketa Kirkkonummen torilla simalla ja vohvelilla ja nautiskella matkalla maisemista. Ja näkisittepä millaisella pyörällä kovakuntoinen mieheni ajaa: isältäni perimällä Kulkurikympillä vuodelta 1980 :).