sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Keväisiä juoksuja Helsingissä

Hävettää, kun en ole saanut yli kuukauteen yhtään tekstiä aikaiseksi. Aiheita tulvii päässä, mutta suurin ongelmani on halu tehdä vapaa-aikana jotain muuta kuin istua tietokoneen ääressä. Tämän homman jos voisi tehdä kävellessä tai juostessa, niin saisitte lukea uusia tarinoita joka päivä.

Ajattelin nyt kuitenkin lyhyesti kerrata viimeisen kuukauden H-hetket liikkumisen näkökulmasta ja samalla antaa muutaman arvion juoksutapahtumista ja niiden toteutuksesta. Ensi vuonna taas moni harkitsee näihin tapahtumiin osallistumista.

Helsinki City Run 10.5.2014

Juoksin City Runin jo kymmenettä kertaa peräkkäin. Tapahtuma on paisunut vuosi vuodelta ja tänä vuonna mukana taisi olla jo yli 18 000  juoksijaa. Päätin viime vuonna, etten lähde enää City Runille, sillä edellisenä vuonna juoksijoita oli mukana lähes yhtä paljon eivätkä järjestelyt sujuneet enää täysin saumattomasti. Erityisesti reitillä on ollut tungosta viime vuosina. Sain kuitenkin mahdollisuuden osallistua työnantajani sponsoroimana, joten en voinut jättää tapahtumaa väliin. Tänä vuonna reittiä oli hieman muutettu ja varustesäilytys oli tuotu kokonaan uutena palveluna mukaan. Pienillä muutoksilla tapahtuma oli saatu erittäin sujuvaksi ja reitillä mahtui juoksemaan jopa kahden tunnin aikatavoitteella. Kahden tunnin tavoitte on tavalliselle kuntoilijalle ehkä se tyypillisin, joten ryhmä on suuri. Myös maalihuolto oli siirretty stadionin ulkopuolelle, mikä sekin nopeutti juoksun jälkeistä toimintaa. En ole ehkä koskaan näiden kymmenen kerran aikana päässyt niin nopeasti pois tapahtumasta kuin tänä vuonna. Loistava suoritus järjestelijöiltä! Muutenkin City Run on kiva tapahtuma, jossa fiilis on aina kohdallaan. Keskuspuistossa kulkeva reittiosuus on tapahtuman suola. Metsän siimeksessä ei ole kuuma helteelläkään eikä asfaltti rasita akillesjänteitä. Ensi vuonna olen taatusti mukana!

www.helsinkicityrun.fi
 Yritysmaratonviesti 23.5.2014

Tämä oli hauska uusi kokemus minulle. Tapahtuman ideana on juosta porukassa kokonaisen maratonin matka. Maksimi osallistujamäärä joukkueessa oli 10 henkeä. Meillä on vain 25 hengen organisaatio, joten kymmenen hengen mukaan saaminen tuntui aluksi vaikealta, mutta loppujen lopuksi innokkaita juoksijoita olisi ollut enemmänkin. Lähtö- ja maalialue sijaitsivat Oopperatalon takana, johon joukkueita olikin kokoontunut reilut kaksi sataa. Reitti kulki Töölönlahden ympäri. Me juoksimme kuntosarjassa, jossa aikatavoitteena oli 3-5 tunnin yhteisaika. Vietimme radalla loppujen lopuksi reilut kolme ja puoli tuntia. Yhdeksän juoksijaa juoksi kaksi kierrosta (2,2 km / kierros) ja yksi yhden. Päätimme noudattaa maksimilepoajan taktiikkaa eli jokainen lepäsi omien osuuksiensa välissä yhtä pitkän ajan. Kaiken kaikkiaan huippu tapahtuma, jota sään haltijakin suosi. Helteinen päivä tarjosi lepäileville joukkuetovereille erinomaisen mahdollisuuden rentoutumiseen ja huoltojoukkojenkin rusketus oli taattu. Vaikka pääasia oli rento yhdessäolo, oli kyseesä kuitenkin oikea urheilutapahtuma eli jokainen osallistuja pisti itsensä likoon. Kyseessä ei siis ainakaan meille ollut mikään "nicerun". Järjestäjälle voisin kuitenkin vielä lähettää sellaiset terveiset, että sponsoreita ja palveluita vielä vähän lisää mukaan, niin viihtyvyys on varmistettu eikä omia eväitä tarvitsisi roudata niin paljon. Tänne taas ensi vuonna, jos sopiva porukka saadaan kasaan!

Yritysmaratonviesti
Helsinki Half Maraton 7.6.2014

Tämän "juoksuajan" huipennus juostiin eilen. HHM oli uusi tapahtuma, joka kokosi ensimmäisellä kerralla vajaa 2000 juoksun ystävää Helsingin kaduille. Odotin tapahtumalta paljon, mutta odotukset osoittautuvat olevan joiltakin osilta hieman turhan korkealla. Reitti oli pääosin kiva, sää oli lähes täydellinen ja tapahtuman lähtöaika erityisen hyvä, koska kyseessä oli aamulla juostava tapahtuma. Kuitenkin pari tärkeää asiaa oli jäänyt liian vähäiselle huomiolle: 2000 juoksijaa tarvitsee ennen lähtöä enemmän kuin kahdeksan Bajamajaa, kahden tunnin juoksijoita tulee juomapisteelle yhtä aikaa enemmän kuin neljä ja varustesäilytyksessä kannattaa laukut laittaa numerojärjestykseen, niin ne on helpompi löytää juoksun jälkeen. Myös reitti oli turhan kapea varsinkin alusta, kun kaikki juoksijat lähetettiin matkaan yhtä aikaa. Tällä tapahtumalla olisi ollut loistava mahdollisuus lunastaa paikkansa HCR:n rinnalla, mutta ensivaikutelma ratkaisee - tuskin olen ensi vuonna lähtöviivalla.

www.helsinkihalfmarathon.fi
Tässä lyhyt kooste siitä, mitä minä olen puuhastellut viimeisen kuukauden aikana. Joku kysyi minulta perjantaina, kun kerroin starttaavani lauantaiaamuna puolimaratonille, että olenko kovasti treenannut. Hetken mietittyäni vastasin, etten ollenkaan, mikä onkin täysin totta. Nykyisin juoksen puolimaratoneja omaksi ilokseni, en niin tavoitteellisesti, vaan fiiliksellä. Ainoa tavoitteeni on olla jatkuvasti siinä kunnossa, että pystyn juoksemaan puolimaratonin - jos se kulkee alle 6 min. kilometrivauhtia, vielä parempi. Näillä molemmilla puolikkailla pääsin heittämällä tuohon tavoitteeseen "treenaamatta".