keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Näillä eväillä ehkäiset flunssaa

Syksy on saapunut. Aamulla lämpömittari näytti nollaa jo täällä etelässäkin. Monella on töissä vuoden kiireisin kausi: budjetointi, ensi vuoden suunnittelu, joulusesonki edessä... olisi pakko painaa pitkää päivää, mutta flunssa ei hellitä. Joka päivä jostakin palaverista puuttuu joku ja joku lähettää "out-of-officea" - flunssan kourissa kotona.

Itse olen todella harvoin sairaana. Voin valehtelematta sanoa, että reilun kaksikymmenvuotisen työurani aikana olen ollut sairaslomalla alle 10 päivää - siis yhteensä. Olen saanut varmasti hyvät geenit, mutta nykyisin osaan myös reagoida, jos tuntuu siltä, että flunssa on tulossa. Olen oppinut ymmärtämään, miten paljon ruokavaliolla voidaan vaikuttaa ihmisen hyvin- tai pahoinvointiin ja onnistunut parantamaan elämänlaatuani entisestään.


Tänä päivänä puhutaan paljon matala-asteisesta tulehduksesta, joka tarkoittaa sitä, että ihmiskehossa on ikään kuin koko ajan pieni tulehdusreaktio päällä. Sen ansiosta sairastumme herkemmin ja toisaalta se edistää tutkimusten mukaan monien sairauksien etenemistä kehossamme. Matala-asteista tulehdusta voidaan vähentää välttämällä tiettyjä ruoka-aineita ja toisaalta lisäämällä toisia. Itse toimin siis syksyn tullen seuraavasti:

Vähennän ruokavaliostani punaisen lihan minimiin, jätän pois sokerit eli pullat, karkit, jätskit, samoin valkoisen viljan ja lisään kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöä. Syön enemmän kalaa, avokadoa ja pähkinöitä, joista saa kaikista hyviä rasvoja ja toisaalta vältän kovaa rasvaa. En ole ehdottomien ruokavalioiden kannalla, ellei niitä yliherkkyyden tai muun takia ole pakko noudattaa. Tämä tarkoittaa sitä, että en ole syömättä, jos tarjolla ei ole muuta kuin sisäfilettä, mutta ruokavalioni suuret linjat muuttuvat syksyn tullen kesän grilliherkuista enemmän kasvispainotteisemmiksi ja vähemmän tulehdusta lisääviksi.


Täsmävinkkeinä flunssan ehkäisyyn ovat lisäksi inkiväärin ja valkosipulin käytön lisääminen sekä päivittäinen, rentouttava vihreä teehetki. Kannattaa testata, mikä vaikutus on näin yksinkertaisella ruokavaliomuutoksella. Ainakin minä porskutan edelleen ilman syysflunssaa.