sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Atoopikon ruokaremppa

Joskus aikoinaan kuvittelin, että hyvä ruoka ei voi olla terveellistä. Olin lapsena moniallerginen enkä tottunut kotona syömään kasviksia, hedelmiä enkä marjoja. Ainoa hedelmä, mitä voin syödä oli banaani ja yksi mansikka vei minut sairaalaan astmakohtauksen takia. Aikuisena pääsin eroon allergioista, mutta edelleen uskoin, että ihminen pärjää aivan mainiosti syömällä kaksi kertaa päivässä riittävän ison annoksen sopivan epäterveellisesti. Opiskeluaikoinani nakit ja ranskalaiset olivat lempiruokaani - niitä oli tarjolla lähes joka ilta. Myöhemmällä iällä erikoistuin erilaisiin pastaruokiin - mitä kermaisempiin, sen parempiin. Lautasmallista en ollut kuullutkaan.

Kärsin atooppisesta ihottumasta ja astmasta edelleen aikuisiällä. Ihottumani yltyi pari kertaa oikein todella pahaksi pitkään jatkuneen stressin seurauksena enkä saanut sitä talttumaan millään. Toisella kerralla, vain vajaa kymmenen vuotta sitten olin todella huonossa kunnossa lähes vuoden ajan ja kokeilin kaikkia mahdollisia lääketieteellisiä keinoja valohoidosta kortisoneihin. Olen käyttänyt ikäni aikana niin paljon kortisonivoidetta, että ihoni on joiltakin osin jo todella ohut - enkä ole vasta kuin keski-iässä.

Muutama vuosi sitten aloin miettiä, voisiko ruokavaliolla olla jotain tekemistä vaivojeni kanssa. Olin kärsinyt aina myös erilaisista vatsavaivoista ja kerroinkin yleensä olevani "vatsalla stressaaja". Aloin kiinnostua siitä, miten vatsavaivat ja muut vaivat liittyvät toisiinsa ja miten voisin helpottaa oloani ruokavalion avulla. Lisäsin kasviksia, vähensin valkoista viljaa, karsin valmisruokia, aloin karttaa sokeria - ja huomasin oloni kohentuvan välittömästi. Opettelin uuden elämäntavan, johon ei kuulu totaalikieltäytyminen eikä niuhottaminen, mutta johon kuuluu paljon hyvää ja terveellistä ruokaa höystettynä ajoittaisella herkuttelulla. Edelleen herkuttelu kostautuu yleensä pahentuneena ihottumana, mutta saan sen kuriin aika nopeasti, kun lisään terveellisiä elementtejä ja jätän epäterveelliset vähemmälle. Nykyisin tarvitsen kortisonivoidetta harvoin, astmapiippua en ole ottanut tänä keväänä kuin pari kertaa eikä vatsani ole vaivannut vuosiin.

Meillä syödäänkin nykyisin todella paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Rakastan smoothieita. Teen niitä iltapalaksi, palautusjuomaksi ja evääksi. Smoothie on loistava tapa lisätä päivittäistä hedelmien, marjojen ja vihannesten käyttöä. Ostimme viime kesänä OBH Nordican Smoothie Twisterin, vaikka vähän epäilin sen käyttökelpoisuutta. Meillä oli ennestään iso ja hyvä blenderi, mutta olin väsynyt sen tiskaamiseen. Twisteri ei ole supertehokas, mutta se on kätevä. Smoothit tehdään suoraan astiaan, jossa ne voi ottaa mukaan.
Eilisessä eväsmoothiessa oli nesteenä kauramaitoa ja omenamehua, seassa banaania, kiiviä, mangokuutioita, tyrniä, pinaattia ja hamppuproteiinia - maistui todella herkulliselta lapiohommien tauolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti