sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Personal Trainer netissä - toimiiko se?

Personal trainer -palvelut ovat saapuneet rytinällä Internetin ihmeelliseen maailmaan. Tänä päivänä Suomestakin löytyy erilaisia palveluita, joissa asiakas ja PT eivät koskaan kohtaa. Olen pohtinut tämän mallin toimivuutta ja nyt päätin testata sellaista henkilökohtaisesti.

Ostin eräältä nimeltä mainitsemattomalta taholta vuoden valmennuspaketin, jonka hinta oli muutaman kympin. Palvelu lupasi minulle useita henkilökohtaisia ohjelmia vuoden aikana tavoitteeni mukaisesti. Vain toteutus jäisi omille harteilleni. Noin viikko sitten rekisteröin palvelun käyttööni, annoin henkilötietoni, tein palvelun opastamat lähtötasotestit, määrittelin aktiivisuustasoni ja kerroin, mitä lajeja halusin harrastaa. Eilen kolahti mailboxiini viesti siitä, että ohjelma on valmistunut. Olin määrittänyt, että haluan aloittaa kuntoilun maaliskuun alusta, joten ajoitus oli täsmällinen.


Olin ilmoittanut tavoitteekseni kiinteytymisen, painonpudotustarvetta minulla ei ole. Minulle oli rakennettu lihaskunto-ohjelma, venyttelyohjelma ja annettu ohjeet aerobiseen harjoitteluun. Harjoittelun perusperiaatteet olivat tavoitteeni mukaiset: kuntosaliohjelma oli tehty kiertoharjoitteluna, hölkkä- ja juoksulenkkejä oli muutama viikossa ja väliin oli sovitettu myös venyttelyohjelma kerran viikossa. Harjoituskertoja venyttelykerta mukaan lukien oli kuusi / viikko. Ohjelma oli tehty kuudelle viikolle. 

Mutta sitten ne miinukset. Kuntosaliohjelma on koko vartalon ohjelma, joka sisältää kaiken kaikkiaan 11 eri liikettä sekä kolme aerobista osuutta (10-15 min / osuus) eli kyseessä on ns. aerobinen yhdistelmäharjoitus. Jokaista liikettä toistetaan 15-25 kertaa. Liikkeet tehdään 5/6 liikeen sarjoissa, kolme kierrosta kutakin liikettä. Alussa, välissä (viiden liikeen jälkeen) ja lopussa on aerobinen osuus. Palautus vain kierrosten välissä. Perusperiaatteeltaan oikeinkin hyvä tavoitteisiini nähden, mutta liikemäärä on huikea. Testasin ohjelmaa tänään niin, että valitsin yhteensä yhdeksän liikettä, jotka toteutin kolmen pattereissa ja toisen ja kolmannen patterin väliin tein 10 min. aerobisen. Sain kulumaan salilla aikaa tunnin + matkat päälle (10 min fillarilla salille ja sama takaisin). Jos koko ohjelman toteuttaisi salilla, vierähtäisi aikaa vähintään 1,5 tuntia, ehkä kaksikin. Tuossa ajassa teho kärsii taatusti - samoin tekniikka ainakin lopussa olevien vaativien kokovartaloliikkeiden osalta. Olisiko järkevämpää tehdä vähän vähemmän ja kunnolla? Jos liikkeitä on pakko tunkea näin paljon yhteen ohjelmaan, voisi siitä tehdä kenties kaksijakoisen?

Lihaskunto-ohjelmaan oli eilen vielä mahdollisuus tehdä pieniä muutoksia eli sain valita viidesta vaihtoehtoisesta liikkeestä kullekin liikkeelle korvaavan, jos ehdotettu liike ei ollut mieleeni. Kiva pointti, mutta valikko oli aika suppea. Tein kuitenki vähän muutoksia ja lähdin sitten tänään salille mukanani tuloste, jossa oli kustakin liikkeestä ydinkohdat sekä kuvalliset ohjeet. Osa liikkeistä oli jopa minulle uusia ja niin haasteellisia, etten missään nimessä osannut suorittaa niitä oikein. Pelkäsin parissa liikkeessä selkäparkani puolesta ja yritin oivaltaa, miten liikkeet oikeasti pitäisi tehdä. Tässä näen näiden palvelujen suurimman haasteen.

Ohjelman aerobinen osuus oli tylsääkin tylsempi: tunnin lenkki pari kertaa viikossa hölkäten tai juosten sekä yksi tunnin lenkki kävellen. Jokaiselle harjoitukselle oli laskettu sykerajat, mutta hölkällä ja juoksulla ei ollut mitään eroa ja sykerajat olivat muutenkin hieman sekaisin eli joinakin päivinä juoksun sykerajat olivat alhaisemmat kuin hölkän. Itse jotenkin kuvittelen, että hölkän tulisi olla juoksua löysempää. Siitä ohjelmasta ei siis kovin paljon ole iloa.

Tänä päivänä jokainen haluaa kuntoon nopeasti, helposti ja edullisesti. Tähän tarpeeseen vastataan palveluilla, joilla ei ole mitään tekemistä pysyvän hyvän olon, terveyden tai painonhallinnan kanssa. Ihminen, joka ei ole koskaan käynyt kuntosalilla tai on ensikertalainen lenkkipolulla, ei onnistu näiden palvelujen avulla saavuttamaan muuta kuin kipeytyneen selän tai tuskallisesti vihlovan polvikivun. Motivaatiokin todennäköisesti katoaa parissa kuukaudessa - jos siihen mennessä ei ole vielä rikkonut paikkojaan. Jokaisen aloittelevan ja edistyneemmänkin kuntoilijan on hyvä käydä uusi harjoitusohjelma läpi henkilökohtaisesti oman valmentajan kanssa. PT:n opastuksella taataan turvallinen suoritustekniikka ja opitaan tekemään harjoitukset niin, että vammoilta vältytään. Kaiken liikunnan tavoitteena pitäisi kuitenkin pitkässä juoksussa olla terveyden edistäminen - ei sen ehkäiseminen. Kannattaa ennemmin satsata muutama kymppi enemmän ja käydä uusi harjoitusohjelma aina läpi ammattilaisen kanssa. Usein ei tsemppari pidemmälle ajallekaan ole ihan huono vaihtoehto, jos halutaan saavuttaa pysyviä tuloksia.

3 kommenttia:

  1. Huomenta. Olen lukenut sun blogia eilen ja tänään. Mielenkiintoista asiaa!

    Mä maksaisin Personal Trainerin palveluista juuri sen ihmiskontaktin ja kirittäjän takia, ja siksi että joku ainakin satunnaisesti tarkistaa, että teen liikkeet oikein itseäni rikkomatta. Äkkiseltään en osaa kuvitella sähköpostivalmennuksessa kovinkaan isoa eroa siihen, mitä itse löytää googlaamalla ja alan lehtiä lukemalla. Toki se on astetta personoidumpaa.

    Arkiaktiivisuutta jäin miettimään kovasti. Minä en ole koskaan ollut mitään hyppyjumppatyyppiä ja olen aina ajatellut, että arjen askareet liikuttavat minua riittävästi. Nyt kuitenkin kävelymatkani junalle on molemmissa päissä liian lyhyt ja lasten päiväkotimatkakin on ajankäyttönäkökulmasta lyhyt. Arkikävelyä tulee liian vähän. Minulle itseni liikuttamisen suurin motivaatiohaaste on saada itseni liikkeelle ilman oikeaa syytä. Tykkään fillaroida, puutarhuroida, pulkkamäkeillä jne. Mutta niissäkin saa olla määränpää tai muu motiivi.

    Jään seuraamaan blogia ja kokeilen lisätä arkiaktiivisuutta. (Movesia olen käyttänyt varmaan lähemmäs vuoden, mutta kännykkä ei kulje taskussa, eli osa jää mittaamatta. Ja moves pitää välillä ripeää kävelyä tai hidasta autoilua pyöröilynä, en ole ehtinyt sitä kouluttaa.)

    VastaaPoista
  2. Ensin kommentti tuohon Movesiin: Itsellä kävi juuri samalla tavalla eli kännykkä ei kulje mukana aina ja siksi päiväkohtaiset tulokset vaihtelivat aika paljon. Tämä oli yksi syy, miksi halusin Loopin. Se kulkee aina ranteessa mukana.

    Ja sitten tuohon arkiaktiivisuuteen. Tavoitteethan motivoi, se on fakta. Joitakin motivoi numerot eli siksi Loop esim. toimii. Päätät, että joka päivä pitää saada aktiivisuustaso täyteen ja sen jälkeen, miten sen teet, jos näyttää siltä, että ei täyty. Mulla esimerkiksi joskus niin, että päätän lähteä vielä illalla lähikauppaan kävellen, jos ei ole riittävästi askelia mittarissa. Aika harvoin lähden mittarin vuoksi oikeasti kuntoilemaan, vaan keksin jotain pientä puuhasteltavaa kotona tai sen ulkopuolella saavuttaakseni päivän aktiivisuuden. Motiivinahan noissa on myös se, että tulee hommia tehtyä eli saa näkyvää aikaiseksi tai ainakin perheen tyytyväiseksi.

    Sitten on tietysti nämä perinteiset keinot eli hyppää bussista pois aikaisemmalla pysäkillä, kävele portaat, älä parkkeeraa kaupan oven viereen jne. Askelia kertyy yllättävän paljon pienistä jutuista. Oikeastaan yksinkertaisesti: vältä istumista aina kuin voit :)

    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mä itseasiassa analysoin aika paljon voisinko muuttaa joukkoliikenteen käytössäni jotain, mutta seuraavalle pysäkille käveleminen/pyöräily (15 km) ei vaan ole realistista... Kaupassa käyn turhan usein autolla, mutta sitä kannettavaa on niin paljon. Talvella, jos olisi lunta, kävisin pulkan kanssa. Mutta tämä on kyllä herättänyt ajatuksia. Palaan varmasti asiaan. Pienetkin muutokset ovat parempi kuin ei mitään.

      Poista