tiistai 4. maaliskuuta 2014

Ruokaa vai ravintolisiä?

Avaudun taas yhdestä asiasta, jota tulee välillä pohdittua.Vierailin eilen Olarin Prismassa Espoossa. Käyn aika harvoin Prismassa, mutta siellä on laaja valikoima erilaisia kuntoiluvälineitä, joten suuntasin sinne, koska etsin itselleni Gymstickiä. Löysin "tikun", joten reissu ei ollut turha, mutta samalla tuli ihmeteltyä myös muuta kuntoiluun liittyvää. Suuri yllätys ja hämmennys oli erilaisten ravintolisien määrä tavallisessa perhemarketissa. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.


Ravintolisät saavat nykymarketista enemmän hyllytilaa, kun vaikkapa säilykkeet tai pastat, riisit, jauhot, myslit, murot... huh! Onkohan näissä kierto oikeasti niin kova, että tämän nimikemäärän hyllyssä pitäminen on kannattavaa - todennäköisesti. 

Ravintolisä - mitä ne ovat?

1.) Erityisruokavaliovalimisteet eli esimerkiksi urheilujuomat, geelit, proteiini- ja energiapatukat sekä jauheet. Ravintosisällöltään nämä ovat tavallisten elintarvikkeiden kaltaisia valmisteita ja niillä on tarkoitus korvata tavallista ruokaa eli niitä käytetään esimerkiksi harjoituksesta palautumiseen. Näitä löytyy hyllystä eniten.

2.) Erityisvalmisteiksi kutsutaan energia-aineenvaihdunnan välituotteita, kuten erilaiset aminohapot, uutteet, rohdokset jne. Näitä käytetään usein lääkkeenomaisesti pieniä määriä. 

3.) Ravintoainevalmisteet taas ovat sellaisia, jotka toimivat vitamiinien, kivennäisaineiden, rasvahappojen, antioksidanttien tai probioottien lähteinä. Näitä ehkä kutsutaan kansan kielellä usein "luontaistuotteiksi" tai "vitamiineiksi".

Periaatteessa normaalin ihmisen pitäisi saada ruoasta kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet. D-vitamiinia tosin suositellaan otettavan purkista, mutta tarvitseeko tavallinen ihminen oikeasti esimerkiksi proteiinilisää? Mielestäni tässä on ehkä menty vähän överin puolelle. Jos treenaa muutaman kerran viikossa, oman kunnon ylläpitämiseksi, riittää terveellinen ruokavalio aivan mainiosti palauttamaan kehon treenin rasituksista ja kehittämään kuntoa oikeaan suuntaan. Urheilijoilla tilanne on hieman toinen, mutta heitä tuskin on Prisman asiakkaina niin paljon, että kokonainen hyllyrivistö pitää täyttää valmisteilla. 

Muistakaa siis pitää kiinni terveellisestä perusravinnosta, puhtaasta, maukkaasta ja hyvästä ruoasta. Joskus, jos ruokaa ei ole heti treenin jälkeen saatavana, on palautusjuoma paikallaan, mutta pääsääntöisesti ravintoaineet olisi hyvä saada ihan oikeasta ruoasta.

2 kommenttia:

  1. Mä olen täällä nyt ainoa kommentoija, vähän vitsikkäästikin, koska en ole mikään superkuntoilija. Meillä kuitenkin mietitään mitä syödään. Tykkään sun ruoka- ja liikkumisfilosofiasta! Et tee asioista liian mutkikkaita.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Kiva, jos ajatusmaailmamme kohtaavat. Olen sellainen "back to basics" -tyyppi ja sen tulette taatusti huomaamaan jatkossakin.

    VastaaPoista